Elbil pris och kostnader

Det talas mycket om elbilars pris. Priset är en av största faktorerna när det kommer till elbilars genomslagskraft på den stora marknaden. Många elbilar är dyrare att köpa än en bensindriven bil, men de är också billigare i drift. En elbil kan kosta upp till 200.000 kronor mer än en bensindriven bil och detta beror på att litiumbatterier är dyra att tillverka. Mångas förhoppning är att priset på batterierna ska sjunka när fler och fler elbilar tillverkas.

elbil-pris

Den statliga supermiljöbilspremien

Eftersom en ny elbil är dyrare än en ny bensindriven bil så har regeringen beslutat om en premie på 40.000 kronor för de första 5000 elbilarna som säljs varje år. Transportstyrelsen har en speciell sida här där de redovisar hur många av de 5000 elbils-premierna som finns kvar.

Elbilar är befriade från fordonsskatt de första fem åren. Förmånsbilar har även lägre förmånsskatt. Trängselskatt i Stockholm slipper man inte tyvärr inte undan

Att äga en elbil och pris per mil

Det är mycket billigare att köra en elbil än att köra en bensinbil. För en ren elbil så är bränslekostnaden per mil ungefär 1,5 till 2 kronor. För en laddhybrid kostar det 3 kronor per för mig när den kör på elektricitet och 9,30 kronor per mil på diesel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *